Rädd, Räddare, Räddast
Disktrasor, glasspinnar, navlar - det finns många udda saker att ha fobi för. Men det absolut vanligaste är fobi för känslor och sociala situationer. Stök träffade två KBT-psykologer för att diskutera begreppet fobi.
Han tar emot i ett behandlingsrum med fönster ut mot Högalidsgatan. Golvet pryds av en stor persisk matta coh de ljusa väggarna inger lugn. Här sitter patient och psykolog i varsin bekväm fåtölj mittemot varandra.
Fredrik Sandin har arbetat som KBT-psykolog sedan 2009 på mottagningen Psykolog på Hornstull. Han möter dagligen folk med fobier och allra vanligast är det att folk söker behandling för "affektfobi" - rädsla för att känna olika känslor.
- Allt i sammhället är så rationellt, vi lär oss det logiska och det strukturerade sättet att hantera våra liv på. Men det finns inte särskilt mycket i skolan som fokuserar något nämnvärt på känslor och hur man uttrycker dem på bästa sätt. Det tror jag bidrar till väldigt mycket ohälsa, säger han.
Fredrik Sandin har bland annat jobbat mycket som psykolog åt idrottare och berättar att han stött på flera med en fobi för att vinna.
- Har man som barn blivit straffad, utfryst eller kanske ignorerad när man någon gång stuckit ut så kan det skapa en rädsla för att exempelvis vinna en tävling, lyckas med sin utbildning eller klara av en viss uppgift i livet, förklarar han.
Fobi, från grekiskans "fruktan" - är en avgränsad skräck eller rädsla för ett visst objekt, situation eller kontext.
Psykologen Kaxa Lindberg Robé, på kliniken Win Within i Gamla stan förklarar att människan har biologiska anlag för försiktighet, för vår överlevnads skull. Att det är betydligt fler som är rädda för ormar och spindlar än exempelvis bilar menar hon grundar sig i våra gener och att det tidigare var en nödvändighet att vara på sin vakt mot giftormar och spindlar. Kaxa Lindberg Robé förklarar att fobier kan uppkomma av olika anledningar.
- En upplevd händelse kan ge anlag för att få en fobi. En inlärd rädsla från en förälder som själv varit rädd kan också vara en förklaring. Då tar man som barn över rädslan utan att själv ha kunnat skaffa sig en egen uppfattning om föremålet för fobin, förklarar hon.
När man behandlas för fobier genom KBT så exponeras man gradvis för det man tycker är obehagligt. Har man exempelvis en fobi mot ormar så börjar man med att titta på en bild av en orm, för att sedan ta nästa steg. Vid varje exponering är nyckeln att stanna kvar i det man upplever som en hotfull situation, till dess att ångesten når toppen, förklarar Fredrik Sandin och målar upp en ångestkurva på en whiteboard i rummet.
- De flesta väljer att vika av när ångesten håller på att stegra, men om man klarar av att stanna lite till så klingar den alltid av. Men det krävs tid och energi, säger han.
Källa: Magasinet Stök, nr 1 september 2013