Jag oroar mig inte för oroandet mer
Det sägs att det tar 21 dagar att ändra en vana. Krönikören Zandra Lundberg har fått uppdraget att förbättra sin livsstil. De senaste tre veckorna har hon ägnat sig så helhjärtat det går åt: KBT-appen Känslotankar.
Jag är lagd åt det oroliga hållet. Har alltid varit. Jag är expert på att försöka kontrollera saker jag aldrig kommer att kunna styra över. Ett exempel: inför min studentfest låg jag vaken i en vecka och oroade mig över att det skulle bli regn. Det är förstås ett slöseri med tankekraft. Det blir väl det väder det blir. På samma vis kan jag totalt slukas upp av mina negativa tankar. Som tur är ska appen Känslotankar hjälpa mig handskas med mina hjärnspöken.
Jag skrattar för mig själv när jag börjar läsa i appen. "Tänk dig att du är ute på promenad, står det. En arbetskamrat kommer fram och frågar om du vill komma på en fest nästa lördag. Genast börjar du tänka: Tänk om jag inte hittar någon att prata med? Tänk om jag inte hittar någon att prata med? Tänk om jag blir ensam som ett fån i ett hörn? Alla andra kommer att ha roliga saker att prata om och jag är bara en loser som står i ett hörn. Vart ska jag ta vägen då? Jag kan ju inte bara sticka hem"
Egentligen är det ju inte roligt.
Hur många roliga, intressanta tillfällen i livet har jag inte gått miste om bara för att min hjärna hittat på orsaker för mig att stå över? Tänker jag på det är det inte lika roligt längre.
Känslotankar riktar sig till alla som lider av orostankar eller ångest. Till perfektionister, ältare och självkritiker. KBT-terapeuten Kaxa Lindberg Robé utvecklade appen Känslotankar för att hon upplevde att de flesta som kom till hennes mottagning inte hade vetskap om hur deras tankar och känslor påverkade deras mående. "De har inte haft någon aning om hur de ska handsakas med ångesten på ett mer funktionellt sätt. De hamnar i en spiral av ältande oc lyssnar i mycket hög grad till sina negativa tankar. Det leder till att de låter de negativa tankarna vara med och bestämma hur de ska agera i olika situationer. Man tar hänsyn till dem, vare sig det finns någon verklig grund för tankarna eller inte. Jag utvecklade appen eftersom jag vet hur vanligt det är att människor ororar sig och jag vill nå ut till fler än de fåtal jag träffar på min mottagning, säger hon.
Via appen får jag gå på tre möten.
Efter varje möte får jag uppgifter som jag ska göra under de kommande dagarna. De första dagarna ska jag observera mina egna negativa tankemönster och skriva ner dem. Det är inte det lättaste. Ibland kör ju hjärnan sitt eget lilla race och jag släpas med av bara farten. Men det blir enklare och enklare, ju mer jag övar. Och jag övar och övar. Det är nästan så att jag ibland ser fram emot att negativatankar ska torna upp sig så att jag ska få chansen att tackla dem med hjälp av mina nya verktyg.
Efter tre veckor med appen kan jag säga så här: den har egentligen inte gett mig några livsomvälvande insikter. Det är ingen mirakelmetod. Men den har get mig en simpel strategi. När jag börjar oroa mig vet jag hur jag ska göra för att få slut på oroandet. Så det behöver jan inte orora mig för. Hehe.
Att vända tankarna
Vad är grejen?
Appen känslotankar ger användaren en trestegsmetod för att hantera sitt negativa tänkande och därmed också de efterföljande obehagliga och stressfyllda känslorna. Syftet är att bygga upp ett realistiskt förhållningssätt till sina (negativa) tankar. Appen kostar 39 kronor.
Hälsoeffekt
Jag får en känsla av att jag har lite mer stöd i tillvaron. En snäll, trygg app att falla tillbaka på.
WOW-faktor
Wow. Jag sitter med en app framför mgi istället för i fåtöljen hos en psykolog. Framtidenär här nu.
Plus & Minus
+ Den är snyggt och smart utfromad och man kan få alla texter upplästa om man råkar vara på språng.
+ Jag sparar in pengar på dyra KBT-sessioner.
+ Jag känner att jag, på riktigt, får hjälp med att hantera vissa problem jag stöter på.
- Vissa dagar biter tyvärr inte ens en trestegsmetod när min oro rusar iväg.
- Ibland glömmer jag bort att appen finns och så sitter jag där ändå, överhopad av negativa tankar.
- Det är ingen quick fix utan kräver jobb från min sida varje gång.
Källa: Zandra Lundberg i Aftonbladet Wellness juni-juli 2015