Vintertrött? Bättre tankar gör dig piggare
KBT-terapeuten och coachen Kaxa Lindberg Robé förklarar hur vi kan bli bättre på att hantera trötthet.
Januari. Vintertrötthet. Mörkt på morgonen. Mycket att göra på jobbet. Orolig sömn. Krav. Känner du igen dig?
- Om man uppfattar att tröttheten är ett problem så blir den garanterat det, säger Kaxa Lindberg Robé som är KBT-terapeut och coach.
Hon förklarar:
- När man fokuserar på tröttheten som ett stort problem felbedömer man lätt de egna möjligheterna att hantera situationen.
Få är medvetna om att det är lätt att luras av tanken. Vi utgår gärna från att tankarna vi tänker är sanna, förklarar Kaxa och ger ett exempel:
Du känner dig trött och vet att du har en viktig grej att klara på jobbet nästa dag.
Tanken: Jag kommer inte att klara det!
- Kroppen går in i ett beredskapsläge eftersom den uppfattar en fara - du får ett påslag av rädsla.
- Detta leder till konkreta exempel hjärtklappning och svettningar. Reaktionerna tolkar du som sanna eftersom de verkligen händer
- Du går till jobbet, övertyad om att misslyckas. Risken är då överhängande att det som från början egentligen bara var en tanke förverkligas.
- Är man normalt trött så orkar man mer än vad man tror, men ser man en hotande fara i det - då blir det ett problem, säger Kaxa Lindberg Robé.
Nytt år och höga krav
Med ett nytt år kommer ofta en lång lista på förändringar som man vill göra. Inte sällan handlar de om vikt, träning och hälsa. Man kanske går ut hårt, men redan efter några veckor tappar man sugen och det där nya gymkortet samlar damm längst ner i väskan.
- I början går man på ångorna av energin som tankarna på resultatet genererar. Sen tycker man kanske att det går lite för trögt och att man inte får omedelbar belöning. Då är det lätt att lägga av.
- Man har helt enkelt inte tagit det hela i en realistisk ordning, förklarar Kaxa.
Om man istället lägger upp delmål får man vinst med jämna mellanrum. Chanserna att till slut nå det resultat man vill ökar då.
- Det är svårt att hålla fokus hela vägen annars. Sätt hållpunkter och uppmärksamma mindre framgångar, råder Kaxa.
Bli en problemlösare
Oftast finns der trots allt naturliga förklaringar till trötthet. kanske sover du faktiskt för lite, kanske har du bokat upp dig på för mycket och behöver slappa mer. Då handlar det om att ta tag i de bitarna.
- Det handlar om en jordnära realism, att försöka se vad tröttheten faktiskt beror på och försöka göra något åt den.
Kan man då vara pigg och företagsam jämt? Svaret är nej, och en nyckel till ro är faktiskt att acceptera det.
- Livet går upp och ner, det böljar fram och tillbaka. Ibland kanske man bara får acceptera att man har ne svacka och att man får lägga saker på is, säger Kaxa.
- Det är lätt att känna att man måste en massa, fortsätter hon. Då får man den där känslan av att om jag inte bakar det där surdegsbrödet - vem är jag då? Man måste våga att inte vara på topp jämt.
Källa: Aftonbladets bilaga Laga GI, januari 2013