Om du söker hjälp mot depression är du välkommen till Win Within på Upplandsgatan i Stockholm.
Depression är en av de vanligaste formerna av ohälsa som man kan utveckla under sin livstid. Depression är ett tillstånd som påverkar en persons sätt att fungera. Under sin livstid blir ungefär en fjärdedel av alla kvinnor och 15 procent av alla män någon gång deprimerade.
Hur kan en depression uppstå?
Anledningar till att en depression utlöses kan vara flera. Att under en längre period vara utsatt för stress som man upplever att man inte har någon möjlighet att påverka kan vara en orsak. Depressioner kan också utlösas vid förlossning, ensamhet, årstidsväxlingar, ett långvarigt alkohol- eller narkotikamissbruk eller vissa typer av mediciner.
I de beskrivna exemplen ovan kan man finna en anledning bakom depressionen men, man kan också bli deprimerad utan att anledningen direkt går att ta på. En genetisk faktor och biologisk känslighet kan då ligga bakom.
Vilka symtom får man vid en depression?
Hur depressionen yttrar sig varierar oftast individer emellan. Skillnaderna kan vara stora.
Exempel på beteenden en deprimerad person kan uppvisa är att dra sig undan från aktiviteter, blir oföretagsam. Uppvisa brist på spontanitet, blir passiv och orkeslös inför varadagens göromål. Sova mycket, tala och röra sig långsammare, ändrar sina matvanor och känna minskad sexlust.
Det som inte är synligt för omgivningen är aktiviteten inne i huvudet, tänkandet. För en deprimerad person är ältandet centralt. Tankarna kring livet är ofta förknippade med meningslöshet och uppgivenhet. Grundsynen på tillvaron blir pessimistisk och negativ och man kan få svårigheter att koncentrera sig. Man känner sig värdelös och tycker inte att man duger till. Den pessimistiska inställningen till den egna situationen brukar bli märkbar för omgivningen och kan upplevas som svår att handskas med.
Kopplat till depression finns en ökad suicidrisk, det kan vara lösar funderingar eller fullt utvecklade planer. Därför är det viktigt att utreda om sådana tankar förekommer hos den deprimerade. Om du som läser känner att detta stämmer in på dig, ta då i första hand kontakt med en läkare.
Symtomen kan se annorlunda ut för vissa män
Hos vissa män som drabbas av depression ser symtomen annorlunda ut. De kan blir irriterade och arga, utåtagerande, sakna impulskontroll och uppvisa ett otrevligt beteende. En person som tidigare haft en måttlig alkoholkonsumtion kan plötsligt börja dricka mycket och ofta. Personer som finns i omgivningen kan reagera på att det skett en stor personlighetsförändring.
Att män kan bli mer aggressiva och riskbenägna beror på att könshormoner ökar i blodet vid depression, mycket mer hos män än hos kvinnor.
Hjärnan påverkas
Att bemöta en person som drabbats av depression med att denna ska rycka upp sig är meningslöst. Det enda som händer är att personen ser ännu ett bevis på hur värdelös han eller hon är. Att tänka så om sig själv är vanligt när man är deprimerad.
Signalsubstanser i hjärnan reglerar bland annat vår tankeverksamhet, sömn, aptit och sexlust, oro och ångest, glädje och sorg. Vid en depression kommer signalsubstanserna i obalans. Vid en depression klarar man alltså inte av att "rycka upp sig", eftersom hjärnan har påverkats.
Vad kan man göra?
Kognitiv beteendeterapi KBT (samtalsterapi) är en bra psykoterapiform om man vill gå i psykologisk behandling mot egentlig depression, som den vanligaste typen av depression kallas.
Behandlingens utformning beror på den personliga situationen och vilken grad av depression man lider av. Vid en svår depression rekommenderar Socialstyrelsen KBT-behandling i kombination med läkemedel, så kallade SSRI-preparat.
Viktiga inslag i behandlingen är att bryta det beteende som depressionen medför och att arbeta med de tankesätt och den självuppfattning som uppstått. För att förhindra framtida depressionsperioder behöver riskfaktorer kartläggas och förebyggas.
Känner du inte till vad KBT är kan du läsa om det under kognitiv beteendeterapi i menyn till vänster på sidan.
Om du är rejält nedstämd ska du i första hand ta kontakt med en läkare.
Välkommen
Om du lider av depression och är intresserad av att pröva kognitiv beteendeterapi är du välkommen att ta kontakt via mejl eller telefon.