Om du söker hjälp mot ångest är du välkommen till Win Within på Upplandsgatan i Stockholm.
Ångest finns hos alla människor och tillhör livet. Att känna ångest inför, och i, vissa situationer är naturligt. Det är heller inte något större problem om det händer ibland. Om man däremot ofta, kanske dagligen, upplever stark ångest så påverkar det med all sannolikhet många områden i livet. Då kan man behöva hjälp.
Det är svårt att beskriva exakt hur ångest känns. Beskrivningen blir ofta luddig men de flesta kan skriva under på att ångest medför en känsla av skräck. Det är en känsla som har sitt ursprung i en oklar förväntan om att någon fara lurar eller att en olycka ska inträffa.
Ångest består av fyra beståndsdelar:
1.) Den kognitiva beståndsdelen. Personen har en förväntan på att en diffus fara lurar.
2.) Den somatiska (kroppsliga) beståndsdelen. Det sympatiska nervsystemet slår på. Kroppen sätts i beredskap för kamp eller flykt.
3.) Den känslomässiga beståndsdelen. Personen blir skrämd eller får panik.
4.) Den beteenderelaterade beståndsdelen. Personen försöker undvika, komma undan den tänkta orsaken till att ångesten uppstod.
Orostankar
Tanken är det som "triggar" ångest. De efterföljande känslopåslagen är bränslet som sedan får fart på ångestbrasan.
Vi tar ett exempel.
Föreställ dig att du är en person som brukar börja dina tankeresonemang med "tänk om". Tänk om min chef tycker att jag gjorde ett dåligt jobb och jag får sparken? Tänk om mitt barn råkar ut för en olycka på utflykten? Tänk om huvudvärken jag haft i några dagar kommer sig av att jag har en hjärntumör? Tänk om jag gör bort mig? Tänk-om-tankar är ofta negativa och skrämmande.
Om du tänker så här - att något ska gå snett eller att du ska misslyckas med något - upplever din hjärna det som ett hot. Din kropp sätts i beredskap för att försvara sig mot faran: hjärtat pumpar kraftigare, du andas häftigare och stresshormonerna ökar i ditt blod. Du blir rädd, kanske till och med skräckslagen. Du får ångest.
Olika typer av ångest
Vanlig ångest
Att känna ångest vid en separation eller vid ett dödsfall då det finns en orsak är så kallad rationell ångest (vanlig ångest). Ångest är en del av kroppens varningssystem som aktiveras när man utsätts för hot eller fara. Försvarsreaktioner går igång och spänningsnivån i kroppen höjs. Andningen blir häftigare och hjärtat slår snabbare.
Ångestsjukdomar
Har man mycket och svår ångest kan det vara så att man lider av en ångestsjukdom. De sjukdomar som tillhör gruppen ångestsyndrom är: paniksyndrom, agorafobi, specifik fobi, social fobi, generaliserat ångestsyndrom (GAD), tvångssyndrom (OCD), posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), separationsångest, akut stressyndrom, ångestsyndrom orsakat av somatisk sjukdom och substansbetingat ångestsyndrom.
Panikattack
Paniksyndrom kännetecknas av intensiva panikattacker med kroppsliga symtom så som andnöd, hjärtklappning, kvävningskänslor, yrsel, svettningar, skakningar och bröstsmärtor. Personer som lider av panikattacker kan uppleva ett så pass starkt obehag att man blir rädd för att dö eller förlora kontrollen. Panikattacken kan inträffa utan förvarning och behöver inte ha något samband med någon speciell yttre situation. De kroppsliga reaktionerna upplevs som så skrämmande att drabbade personer ofta söker upp sjukvården.
Generaliserad ångest (GAD)
Personer som lider av generaliserat ångestsyndrom oroar sig ständigt för olika saker eller händelser. Oron kan t.ex. gälla familj, hälsa eller arbete. Att oroa sig för framtiden och kommande situationer blir en del av vardagen. Att vara rastlös, på helspänn, vara lättirriterad och lätt bli uttröttad. Ha störd sömn och vara spänd i musklerna är symtom på generaliserat ångestsyndrom. En rädsla för vad det egna oroandet kan leda till kan finnas hos vissa personer. Ofta handlar det om katastrofer, att man ska bli galen eller förlora kontrollen.
Vad kan man göra?
Kognitiv beteendeterapi KBT (samtalsterapi) är en bra psykoterapiform om man vill gå i psykologisk behandling mot sin ångest. Behandlingens utformning beror på vilken typ av ångestsjukdom man lider av. Känner du inte till vad KBT är kan du läsa om det under kognitiv beteendeterapi i menyn till vänster på sidan.
Välkommen
Om du lider av ångest och är intresserad av att pröva kognitiv beteendeterapi är du välkommen att ta kontakt via mejl eller telefon.